ajánló, anyaság, gyerekek

11 dolog, aminek nagy hasznát vettük az első 9 hónapban, és 2, aminek nem

Tudtátok, hogy 5 után már sokkal világosabb van, mint pár hete? Határozott jele a tavasznak! 4 körül még nagyon sok reményem volt benne, hogy 6-ig is alhatunk akár, de 5:15-kor már eldőlt, hogy kezdődik a nap. Mostanában így van ez, mióta rohamosan beindult a mozgásfejlődés, vagy épp egy fog jön elő, de nem volt ez ám mindig így. És persze fáradt vagyok, de azért sok kis praktika gyűlt össze az elmúlt 9 hónap során, amikre azért tudok támaszkodni, és nagyban megkönnyítik a mindennapokat. Összeszedem most ezt nektek, meg magamnak is.

 1. Adamo Hammock

Még 2 hónapos se volt, amikor vettünk egy Adamo hintát, állvánnyal. Nálunk az első hetek nagyon nehezek voltak a tej-tápszer váltás miatt, meg más miatt is, erről majd később, meg hát friss szülők voltunk (vagyunk). Így amikor először hallottunk az Adamo hintáról, hogy az milyen szuper, utánanéztünk kicsit, és délután már mentünk is megvenni. Vettünk hozzá állványt is, átrendeztük kicsit a lakást, hogy elférjen, mert ugyan azt írják, 1×1 méter elég neki, de tudjátok, milyen sok az az 1×1 méter? Nagyon! Szóval felállítottuk, és nagyon reménykedtünk benne, hogy nem fogja utálni, és nem hiába adtunk ki közel 70 ezret. Az első két alkalom kicsit idegen volt, de utána, ó, az a megkönnyebbülés! Én utólag nem is értettem, hogy bírtuk ki az előző heteket nélküle. Lehet hintáztatni, rugóztatni minden irányba, van benne szűkítő betét is, hogy az egész piciknek is kényelmes és biztonságos legyen, egyszerű anyag, könnyen tisztán lehet tartani, meg szerintem jól is néz ki. Több videót megnéztünk, több helyen utánaolvastunk, és nagyon meggyőző érvek szóltak amellett, hogy nemcsak a pihenést, ringatást segíti, hanem a mozgásfejlődést is, az egyensúlyérzék fejlődését. De amit a legjobban szerettem benne, hogy nagyon sokat voltunk szemtől szemben a babával. Az altatásban pedig egészen 7-8 hónapos koráig tudtuk használni, de akkor már annyira a rugós-hintázós játékhoz kapcsolódott, hogy esélytelen volt benne az esti altatás, egyből pattant fel benne és ment a játék. Azóta ugrál benne, nagyon jó mondókázni, énekelni. Mindenkinek ajánlom, ez a leginkább 10/10 babás tárgyunk.

 1. Pelenkázó

Ez nem olyan egyértelmű, hogy miért szerepel itt, de egy megfelelő magasságú pelenkázóállvány, amin a gyerek mellett minden kéznél lehet a tisztába tevéshez, elengedhetetlen – nem csak a derékfájósoknak. Mi egy klasszikus ikeás állványt választottunk, ami majd később kisasztalnak is jó lesz. Imádom.

 1. MAM cumisüvegek és cumik

Amikor leültünk a védőnőmmel átbeszélni még szülés előtt, mire lesz majd szükség, jó, persze, felírtam, hogy olyan cumisüveg, amivel akár 10 ml-t is lehet kimérni, mert ha tápszeres lesz, erre szükség lehet. Tápszeres? Hagyjuk már… De azért vettem egyet, és csak ez az egy szempont volt. MAM, van 10 ml-es mércéje, jöhet. Ó, hogy a mellszívó is ilyen? Pont illik, az is jöhet. A mellszívóval kapcsoaltban azt a tippet kaptam, hogy az elektromos mit sem ér, a kéziból meg messzire kerüljem a Philips Avent termékeket. Szóval ez is MAM lett. Aztán tápszeres lett, vettünk még cumisüvegeket, meg pár cumit is. És hogy miért szeretem? Szuper jó anyaga van, és teljesen szétszerelhető. Alul is lecsavarod, felül is, nem kell cumisüvegtisztitóval hülyéskedni, mikróban lehet fertőtleníteni, ahogy a cumiját is, kézre esik, és cuki is. És van világítós cumijuk is, ami, ha cumiztok, éjjel szuperjó. Szóval nekem ez is 10/10 fontosságú és hasznosságú.

 1. Külön szoba

Mi úgy döntöttünk, külön szobában lesz a gyerek. Erről nyugodtan meglehet a véleményetek, nekünk megvoltak a szempontjaink. Ítélkezni nem ér. Szóval ez egészen 1-másfél hónappal ezelőttig nagyon jó volt, a gyerek 3 hónaposan aludta át először az éjszakát, nyugiban volt, és mi is tudtunk aludni, este beszélgetni, sorozatozni. Napközben mondjuk sose altattam a szobájában, akkor séta volt vagy hinta. Persze voltak kivételek, nyűgösebb éjjelek, és van, hogy köztünk köt ki hajnalban, de tud és szeret is egyedül aludni. Nekünk bevált.

 1. Apuka bevonása

Erről már írtam két másik posztban is. Kedves anyukák! Idő és türelem kell, esetleg pár kisebb veszekedés, de ez nagyon jó és nagyon fontos. Apu etet, fürdet, altat, sétáltat, egyedül elmegy vele boltba, tud rá vigyázni, ha mész a hathetes kontrollra. Tök jó. Csináljátok.

 1. Pólya

Az elején nagyon jó. Tényleg jó, kis tortillába tekered és lenyugszik, nem mellesleg sokkal könnyebben és biztosabban lehet vele fogni, tartani, ha még bizonytalan vagy, vagy a nagyszülők kezében is biztosabban és csinosabban áll a baba!

 1. Fehér zaj applikációk

Ez abszolút 10/10, a mai napig. Sok keresgélés után a Relaxio appját ajánlom, lehet mixelni, időzíteni, és téged is teljesen le fog nyugtatni.

 1. Erkélyen altatás

Ez ugye csak akkor jó, ha van erkély. Mi emeleten lakunk, a derekam olyan, amilyen, a városunkban az utak szörnyűek. Szóval novembertől kicsit be vagyunk zárva, de a gyerek sokkal jobbakat alszik friss levegőn – ez tudományos tény. A babakocsi szinte fixen az erkélyen van, annyi tippem lenne, hogy a tetejét vegyétek be melegedni.

 1. Karám

Járókázni semmiképp, de hogy biztonságban legyen, mióta elkezdett kúszni, mászni, felállni, imádjuk. Ez egy mobil kis karám, 9 elem, az egyiken van ajtó is, és tényleg úgy kerítesz le a szobából egy részt, ahogy akarsz. Én viszem majd az udvarra is, csak legyen már jó idő! A gyerek szereti, kezd a rácsok mentén sétálni, ügyesen használja. De azért sokat van kint is, mármint ez hülyén hangzik, de hagyjuk, hogy bemássza az egész lakást, figyeljük, vigyázunk rá. Azonban ha főzök, leszaladok a postáshoz, takarítok, akkor ő olyan szépen eljátszik benne.

 1. Aprító

Mióta csináljuk a hozzátáplálást, napi sokszor használom. Én jobban szeretem mint a botmixert vagy a turmixgépet, sokkal kevesebb mosogatással jár, és jó tárolni is benne.

 1. Fertőtlenítő folyadék

Mi a Chiccot használjuk, szuperjó, cumitól a nyálas műanyagjátékokig, pancsolókönyvekig mindent jól lehet vele fertőtleníteni. Kelleni fog!

És van egy kis listám arról is, hogy mi az, amiről tényleg minden oldalon olvastam, minden embertől hallottam, hogy higgyem el, könnyebb lesz tőle minden. Nekünk nem vált be.

+1: Hordozó

Én eleve idegenkedek kicsit tőle, már akkor nem nyert meg magának, amikor még tervben sem volt a gyerek. Nagyon szeretem a fiam, imádom, ha az ölemben van, de nem szerettem volna, hogy állandóan rajtam legyen, rajtam aludjon, miközben én bármit csinálhatok. A hátul hordozás pedig szinte megfullaszt, hogy nem látom az arcát. Ezzel együtt kipróbáltunk egy Liliputi csatos hordozót. Szuperül ki van találva, és tényleg megértem, ha valaki szereti. Nálunk Tamás próbálkozott hordozással, de a gyerek se szereti igazán, és mi is körülményesnek, kényelmetlennek tartjuk. Én egyszer el is estem vele, zavar, hogy nem látok, hogy nem tudok rendesen táskát hordani vele. Nekünk kényelmetlen volt, sokkal jobban szerettük, szeretjük a babakocsit.

+2: Szoptatós párna

Hát… ezt már megvettük korábban, hogy majd milyen jól ki tudom vele magam párnázni, amíg terhes vagyok és utána is milyen jó lesz. Még ilyen fölösleges, kényelmetlen valamire nem adtam ki pénzt, mi utána babaöbölnek használtuk, de amíg szoptattam, addig is több hasznát vettem volna egy lábtartónak a fotelhez, mint ennek.

Szóval mi ezekkel a dolgokkal vettük körül magunk, és mindegyiket jó szívvel ajánlom minden kisgyerekesnek vagy kismamának, aki a dolgok beszerzése előtt áll. Nézzetek utána, próbáljatok ki minél több mindent, mert ami a legjobb barátnődnél bejött, nálad nem biztos, hogy be fog. Meg ugye egy nem tápszeres babánál sok minden másképp van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük